Berea şi sucurile cu zahăr intră în categoria băuturilor care te secătuiesc de apă şi de săruri minerale. Cele mai indicate lichide pe timp de vară rămân apa plată, minerală şi ceaiul.
O bere rece consumată vara, în zilele caniculare, oferă o falsă impresie de hidratare, atenţionează medicii. „Persoanele care aleg să bea bere rece, crezând că băutura le va răcori, nu vor face altceva decât să se deshidrateze. Din cauza conţinutului de alcool, berea nu poate să ne hidrateze”, atenţionează dr. Eduard Adamescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Nicolae Paulescu din Bucureşti.
Specialiştii spun că aceleaşi consecinţe le are consumul oricărui tip de alcool, fie băuturi tari - care au mai mult de 30% alcool (votcă, whiskey, gin, lichior), fie cele slabe - cu alcool sub 10% (vin, bere, şampanie).
„Alcoolul produce deshidratare (pierderea lichidelor din organism), deoarece blochează eliberarea de vasopresină (hormon care inhibă eliminarea apei prin rinichi – n.r.), iar urina va fi diluată şi eliminată în cantitate mare”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.
Potrivit unei cercetări realizate recent de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Heidelberg din Germania, alcoolul „se urcă la cap” în doar şase minute. Testele au arătat că, după consumul unei cantităţi de alcool echivalente cu trei pahare de bere sau două de vin (ori o alcoolemie de 0,05 la mie - nivel ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul), s-au produs nişte modificări în activitatea neuronilor. Scannerele le-au permis cercetătorilor să observe micile schimbări ce survin în ţesutul celulelor nervoase. Spre exemplu, nivelul substanţelor chimice care protejează în mod normal celulele se reduce pe măsură ce creşte concentraţia de alcool. În plus, oamenii de ştiinţă au descoperit că efectele unui consum moderat de alcool asupra neuronilor se şterg după un timp, însă, pe termen lung, celulele neuronale au nevoie de mult mai mult timp să se refacă.
„Alcoolul este consumat datorită efectului său de relaxare, al stării de bine pe care o induce, deci este un «anestezic» cerebral, dar care poate crea dependenţă. Consumaţi-l, deci, cu măsură”, atrage atenţia dr. Bilic.
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România ne recomandă să fim atenţi atunci când achiziţionăm produse alcoolice, în special bere. Ei spun că berea nu trebuie să aibă prea multă spumă (semn că temperatura ei este prea ridicată), prea puţin dioxid de carbon (temperatura ar fi prea joasă) sau să fie tulbure (acest lucru ar putea însemna că berea a fost îngheţată ori că paharul sau conductele dozatorului sunt murdare). Şi gustul neplăcut al berii poate „ascunde” ceva – fie băutura a stat la o temperatura prea ridicată şi a suferit o a doua fermentaţie, fie paharul ori dozatorul este murdar.
Tot în categoria băuturilor care deshidratează se înscriu şi sucurile care conţin zahăr. „Băuturile dulci nu potolesc setea. Este vorba doar de o falsă impresie care poate apărea pe moment, dar, pe urmă, vom simţi nevoia de a bea apă”, precizează medicul Eduard Adamescu.
Specialiştii recomandă hidratarea cu aproape orice tip de lichid, excluzând băuturile alcoolice sau pe cele care conţin zahăr. „Hidratarea se face, în principal, din două surse – apă minerală sau plată, care sunt echivalente ca aport de săruri minerale, şi ceaiuri din plante sau fructe”, afirmă prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, şeful secţiei I de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Institutului Paulescu.
Sursa acestui marterial este ziarul gandul http://www.gandul.info/sanatate-food-drink/berea-rece-bauta-pe-canicula-nu-racoreste-ci-deshidrateaza.html?3891;4685808
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu